אבחון ילדים בגן: איך נזהה את האורות האדומים?
לא מעט הורים מגיעים למרפאות שלנו אחרי שהתלבטו במשך זמן רב האם להביא את ילדם הקטן לאבחון. איך למעשה ניתן לדעת האם ילד בגיל גן, גיל שהוא תזזיתי, משתנה תדיר ורצוף בשינויים התפתחותיים וקוגניטיביים, הוא ילד שזקוק לאבחון בנושא הפרעת קשב וריכוז.
הקושי מגיע מחוסר היכולת לזהות את אותן אורות אדומים שמופיעים על אם הדרך, בהתנהלות היומיומית של הילד בגן ומחוץ לו. אנחנו חושבים שהוא פשוט "שובב" או לחילופין קצת "עצלן" וכשהוא יתבגר ויכיר את העולם הכל ישתנה. אנחנו חושבים שהוא פשוט דומה לאבא התזזיתי או לאמא הרגועה והמבולגנת ובטח הכל ישתנה בעוד כמה שנים.
ארבעה דברים שכדאי לזכור בדרך לאבחון:
1. כדאי להסתכל על הילד בעין של הורה ולא של מטפל או איש מקצוע. אם אתם מזהים קושי כלשהו ובשורה התחתונה הילד אינו מתפקד כמצופה מילד בגילו, כדאי להחליט על אבחון מקצועי.
2. אני נתקל במקרים בהם ההורים מפנים את ילדיהם לטיפולים שונים מבלי לבצע אבחון מקיף. חשוב לאבחן ואחר כך לבדוק ולבחון מהו סוג הטיפול המתאים לילד. גם אם הפנו אתכם לטיפול חשוב להתחיל מאבחון רפואי מקיף, אחרת הטיפולים יהיו סימפטומטיים ולא יגעו בשורש הבעיה.
3. במסגרת עבודתי עם ילדים אני נתקל בילדים עם היסטוריית טיפולים רחבה, אשר פוזרו לאורך השנים בין מטפלים שונים. הטיפול הוא קודם כל בהורים – בזכות הטיפול והליווי של ההורים לילד יהיה יותר קל. חשוב לשלב אבחון וטיפול במסגרת משפחתית.
4. אין דבר כזה "הגיל הנכון" לאבחון ולא כדאי לחכות לגיל כזה. כאשר ישנם אורות אדומים, חשוב להגיע לאבחון רפואי מקיף, בכל גיל!
אבחון קשב וריכוז אצל ילדים בגן
האם הילד שלי זקוק לאבחון?
הנה כמה שאלות שיכולות להדליק את האורות האדומים ולהוכיח שחשוב וצריך להביא את הילד לאבחון להפרעות קשב וריכוז, כמה שיותר מוקדם – גם אם רק אחת התשובות לשאלות אלו היא חיובית.
כיצד מתבטא הדימוי העצמי של הילד?
מהו הדיבור הפנימי שלו? מה הוא אומר לעצמו על עצמו? האם הוא כועס על עצמו? האם הוא קורא לעצמו בשמות שליליים? אם התשובה היא כן, יש לו דימוי עצמי נמוך הדורש בדיקה.
האם יש לילד יציבות רגשית?
האם יש לילד התפרצויות זעם וכעס בלתי נשלטות? האם הוא מרבה לאבד שליטה בתגובותיו? האם אירועים קטנים ולכאורה לא משמעותיים גורמים לו לתגובות סוערות וקשות? האם הוא רגיש לביקורת? האם מצבי הרוח שלו משתנים כל הזמן? מצבים אלו משקפים קושי בוויסות, הדורש אבחון נרחב.
כיצד משתלב הילד מבחינה חברתית?
האם הוא מגלה קושי בהשתלבות? האם קשה לו לנהל מצבי קונפליקט מול ילדים אחרים? האם הוא רב עם ילדים? האם הוא מוצא את עצמו מנודה מהקבוצה? האם הוא תמיד חייב לשלוט על המצב החברתי או לחילופין תמיד לרצות? בעיות ותסכולים חברתיים מרמזים על קושי בתחומים רבים, זהו מצב המחייב אבחון מקיף.
מה מצבו של הילד בנושא למידה והתפתחות?
האם הילד צובר פערי התפתחות? האם הוא כבר עורר את תשומת הלב של הגננת והומלץ לכם לפנות לטיפול בעיסוק או לקלינאי תקשורת? לעיתים קשיי תקשורת, למידה והתפתחות נובעים גם מהפרעת קשב וריכוז ולכן חשוב לעשות אבחון מקיף לפני שמתחילים טיפול סימפטומטי.
האם יש קושי בקבלת סמכות?
איך הילד מגיב לסמכות? האם הוא בררן לגבי מקור הסמכות? אולי הוא מקשיב רק לגננת? רק לסייעת? או רק לאמא ולא לאבא? האם הוא מתמרד מעבר למצופה בגיל שלו? האם הוא מתחצף יתר על המידה או מגלה תוקפנות? האם עונשים מחמירים את התנהגותו? והאם הוא יודע שמה שהוא עושה "אינו בסדר" אבל עושה זאת בכל זאת? נטיות אלו מרמזות לקשיי התנהגות, הדורשים אבחון מקיף.
האם הילד מפחד?
האם יש לילד פחדים וחרדות יותר מאלו של בני גילו? האם הוא מפחד שיקרה משהו רע להוריו? האם הוא מפחד ללכת לישון או להיכנס למקלחת? האם יש קושי בפרידה בגן מעבר לרגיל? האם הוא מפחד מאסונות וקטסטרופות? האם הוא עוסק במה שהוא רואה בחדשות? נמשך לסרטים מפחדים? האם יש לו חלומות וסיוטים רעים? האם הוא מרבה לשאול על מחלות ואסונות? האם הוא הורס יצירות שלטעמו לא מוצלחות מספיק? האם הוא נוטה לטקסים? אם כן, כדאי להפנות אותו לאבחון מקיף.
כיצד הוא מגיב לגירויים חיצוניים?
האם הילד לא אוהב ללבוש בגדים מבדים מסויימים? האם הוא מתלונן על התפרים והפתקים המציקים לו בבגד? האם הוא אוהב לחבק מאד חזק או לחילופין מפרש חיבוקים ככואבים? האם הוא מתלונן על רעשים או על ריחות שלאחרים אינם מפריעים? האם הוא זקוק לתנועה מתמדת באופן קיצוני? האם חם לו או קר לו יותר מלאחרים? האם הוא מצמצם את המאכלים לפי רמת המוצקות שלהם או לא מוכן שהאוכל ייגע בסוג אוכל אחר על הצלחת? האם הוא רגיש מאד לכאב או אולי אינו רגיש כלל? כל הדברים האלו מרמזים על קושי בוויסות התחושתי ומחייבים בירור רחב יותר.
כיצד מתבטאות תנועה וקואורדינציה אצל הילד?
האם הילד אובחן כמאחר בהתפתחות המוטורית שלו? האם היה זריז מאד ודילג על שלבים? האם הוא מסורבל בתנועה שלו? האם הוא מרבה ליפול ולהיתקל בדברים? אולי הוא מתקשה לבצע פעולות מוטוריות כמו שאר בני גילו? האם הוא מתעייף מהר בפעילויות פיזיות כמו הליכה בטיול? האם נמנע מטיפוס על מתקני משחקים או לא מצייר? האם הוא מתחבר דווקא עם ילדים שאינם פעילים פיזית? קשיים אלו מכוונים לעיכוב בקואורדינציה ומחייבים בירור מקיף יותר.
האם אתם כועסים על הילד באופן קבוע?
האם אתם מרבים לכעוס על הילד? האם הגננות או הסייעות מדווחות שיש צורך לכעוס עליו ולהעניש אותו יותר מילדים אחרים? האם הוא מקבל הרבה עונשים בגן? חשוב לציין שאם התשובות הן חיוביות, כדאי לדעת שהעונשים אינם עוזרים אלא להפך, יוצרים מעגל של תסכול הדדי. ילדים עם קשיים מרבים למשוך אש ורוצים לבצע את מה שמוטל עליהם אבל לא יכולים. מסיבה זו, כדאי לגשת לאבחון רחב.
האם הילד אומר שקשה לו?
ילדים רבים מתלוננים על הקשיים שלהם אבל לא תמיד מספרים לנו מה בדיוק קשה להם או שאנחנו לא מספיק קשובים. לעיתים קרובות הילדים מדברים דרך הגוף והנפש, הם מביאים כאב לפני ביצוע מטלות מסויימות או מגיבים בסערה רגשית. כדאי לזהות מתי הילד אומר שקשה לו ולהביאו לאבחון רחב.
אם עניתם בחיוב על שאלות אלו, גם על שאלה אחת, מומלץ להגיע לבדיקת הערכה רפואית רחבה במרפאה.
כפי שאתם רואים ל הפרעת קשב וריכוז קשיים נילווים רבים המהווים רמזים , לא תמיד ההופעה היא קלאסית.
במידה ואחת התשובות היא חיובית מומלץ להגיע לבדיקת ההערכה רפואית רחבה במרפאה.