אבחון ילדים בבית ספר יסודי – אורות אדומים בדרך לאבחון

בית הספר היסודי הוא מראה משמעותית עבור הורים רבים. תהליך הכניסה למסגרת חברתית חדשה, למבנה לימודי שהילד לא הכיר בעבר והתמודדות עם תכנים לימודיים מעלים לא מעט שאלות. אחת השאלות הבולטות היא האם הילד שזה עתה התחיל את דרכו בבית הספר היסודי זקוק לאבחון הפרעת קשב וריכוז.

יש לא מעט שאלות שהורים יכולים לשאול את עצמם לגבי הילד שלהם שיכולות לאותת ולהדליק אורות אדומים שיובילו בסופו של דבר להכרה חשובה – יש צורך באבחון רפואי מקיף. אם השאלות שלפניכם מנפיקות אצלכם אורות אדומים אנו מזמינים אתכם להגיע לאבחון רפואי במרפאת קשר ולהקל על ילדיכם ועליכם באופן מיידי.

האם יש פערים וקשיים בלמידה?
האם הילד צובר פער בתחומי הלמידה? האם הוא מתקשה בקריאה או קשה לו ללמוד ניקוד? האם יש קושי בכתיבה או בחשבון? האם הוא מתקשה לזכור תשובות בעל פה? האם הוא לא מספיק לבצע את המשימות בכיתה – למשל העתקה מהלוח? האם הוא מאבד חומרי למידה לעיתים קרובות? האם כבר ייעצו לכם בבית הספר לפנות לוועדת שילוב או השמה? האם הוא זקוק לליווי בהכנת שיעורי הבית? או לשיעורים פרטיים באופן מתמשך? מצד שני – האם הוא מצליח בלי ללמוד? כל הקשיים האלו עשויים לנבוע מהפרעת קשב וריכוז ולכן חשוב לגשת לאבחון.

האם קשה לילד להשתלב בחברה?
האם קשה לו להיות חלק מהחברה בבית הספר? האם הוא מרבה לריב או מרגיש שכולם מציקים לו? האם הוא מנודה מהחברה? האם הוא מתקשה לנהל מצבי קונפליקט בתוך החברה? האם הוא מרגיש שהוא תמיד חייב לשלוט, או לחילופין לרצות? האם הוא נגרר באופן מוגזם למעשי קונדס? האם הוא מציק, מרביץ או רב עם חבריו באופן קבוע? תסכול חברתי יכול לרמז על קשיים רבים, וזה מחייב בירור מקיף.

כיצד הילד מגיב לגירויים חיצוניים?
האם הוא מתנגד ללבישת בגדים מבדים מסויימים? האם הוא מתלונן שהתפרים או הפתקים בבגד מציקים לו? האם הוא מפרש חיבוקים ככואבים? האם הוא מחבק חזק מאד? האם הוא זקוק לתנועה מתמדת? האם ריחות ורעשים מפריעים לו באופן מיוחד ושונה מאחרים? האם הוא נמנע ממאכלים מסוימים בגלל המרקם שלהם? האם הוא מפריד מזונות שונים על גבי הצלחת? האם הילד נמנע מלדרוך על חול או דשא? האם הוא רגיש לכאב או לחילופין לא מגיב אליו? כל הרמזים האלו קשורים לוויסות תחושתי ולכן יש לברר את המצב באבחון רפואי מקיף.

האם הוא סובל מפחדים או חרדות?
האם לילד יש פחדים רבים יותר מאשר לבני גילו האחרים? האם הוא מפחד שיקרה משהו רע להורים? האם יש לו חששות ללכת לישון לבד? האם הוא מפחד משינויים? האם הוא חווה קשיי פרידה כשהוא מגיע לבית הספר? האם הוא ממציא תירוצים כדי לא ללכת לבית הספר? האם הוא עוסק בתכנים מהחדשות או פוחד מאסונות בעולם? האם הוא נמשך לסרטים מפחידים? האם סובל מסיוטים? האם הוא קורע דפים או זורק אותם לפח כי לא הצליח במשימות שלו? האם הוא נוטה לטקסים מסויימים ואינו סוטה מהם? האם הוא שואל על מחלות ואסונות? האם הוא פורש ממשימות קשות או נמנע מהן? האם הוא מתקשה להפסיק במשחקים ותחרויות? אם התשובה על שאלות אלו היא חיובית כדאי להגיע ולבצע אבחון הפרעת קשב וריכוז.

כיצד אתם רואים את הדימוי העצמי של הילד?
מהו הדיבור הפנימי שלו – מה הוא אומר על עצמו? האם הילד מרבה לכעוס על עצמו? האם הוא מכנה את עצמו בכינויים שליליים כמו "אני גרוע" או "אני דפוק"? האם הוא מתבטא בפסימיות? האם הוא נוטה להעניש את עצמו? נטיות אלו מצביעות על כך שהוא מתקשה למצוא את הכוחות לעזור לעצמו ולרצות את הסביבה. לכן, יש צורך לבצע אבחון ולמצוא את הדרך להקל על הקשיים.

כיצד הילד מגיב לסמכות?
האם הוא בררן למי הוא מקשיב ולמי לא? כיצד הוא מגיב לסמכות? האם הוא מקשיב לאחד ומזלזל בשני? האם הוא מרדן מעבר למצופה בגילו או מתחצף באופן מוגזם? האם הוא מגלה תוקפנות מול סמכות? האם הוא משתמש בשפה בוטה של מבוגרים? האם הוא נגרר למעשים שליליים? האם עונשים גורמים לו להחמיר את התנהגותו? נטיות אלו מרמזות על קשיי התנהגות המחייבים אבחון.

כיצד מתמודד הילד עם קואורדינציה ותנועה?
האם היה איחור בהתפתחות המוטורית של הילד? האם ההתפתחות הייתה מהירה ובמהלכה דילג על שלבי התפתחות? האם הוא מסורבל בתנועה שלו? האם הוא נתקל בדברים ונופל בתדירות גבוהה? האם הוא מתקשה לבצע פעולות מוטוריות – מרכיבה על אופניים ועד קשירת שרוכים? האם הוא אוכל בצורה מבולגנת ליד השולחן? האם הוא נמנע מספורט ומתקשה בפעולות פיזיות כמו הליכה בטיול? האם הוא בעל משקל עודף? כל הקשיים האלו מצביעים על בעיה בקואורדינציה, שיכולה להצביע על הפרעת קשב וריכוז ולכן יש צורך באבחון.

האם יש בעיה של יציבות רגשית?
האם יש לילד התפרצויות זעם? האם הוא מאבד שליטה בתגובותיו? האם הוא מגיב לאירועים קטנים בתגובות סוערות? האם הוא מגיב ברגישות רבה לביקורת? האם הוא משנה את מצב הרוח בפתאומיות? האם תגובותיו עוצמתיות בהרבה מהגירוי עצמו? האם הוא מאבד שליטה ומנסה להזיק לעצמו או לסביבה? כל אלו מביעים קושי בוויסות רגשי, המחייב אבחון רחב.

האם הילד מבטא קושי?
האם הוא אומר שקשה לו? האם הוא מתלונן על כאבים לפני ביצוע מטלות שונות? האם הוא מגיב בסערה רגשית כשמבקשים ממנו לבצע מטלה?

האם אתם מוצאים את עצמכם כועסים על הילד?
האם אתם מרבים לכעוס על הילד? האם בסביבת בית הספר מרבים לכעוס ולהעניש אותו? האם יש תלונות על הפרעות בכיתה? האם הוא נענש ומורחק מהכיתה פעמים רבות? במקרים אלו חשוב להגיד שהעונשים אינם עוזרים אלא יוצרים תסכול רב משני הצדדים. במקרים רבים הילד רוצה, אך אינו יכול. זוהי הסיבה שיש לגשת לאבחון כמה שיותר מוקדם.

תשובות חיוביות אפילו לאחדות מהשאלות שציינו כאן מהוות סיבה חשובה לגשת ולהגיע לבדיקת הערכה במרפאת קשר ולמצוא את הטיפול הנכון לילד שלכם ולמשפחה המורחבת.

לפני שאתם פונים לאבחון חשוב לזכור:
1. קודם מאבחנים ואחר כך מטפלים – כדאי לעבור אבחון מקיף ומקצועי ככל האפשר לפני ששולחים את הילד לטיפולים שונים. אם הפנו אתכם לאחבון דידקטי או ממוחשב, תדאגו גם לאבחון רפואי מקיף שיעזור להגיע לשורש הבעיה ולא רק לפתור אותה באופן סימפטומטי.

2. לא כדאי לחכות לגיל מסויים כדי לשלוח את הילד לאבחון ולא חייבים לחכות לסימנים מזהים של הפרעת קשב וריכוז. כאשר הילד מגלה קושי או שלסביבה אין פתרונות עבורו, מגיעים לאבחון מקיף.

3. ההדרכה ההורית חייבת להתקיים במקביל לטיפול בילד ואף לפניה – הטיפול הוא קודם כל בהורים ובזכות הטיפול הזה לילד יהיה יותר קל. לכן, לא מומלץ לשלוח את הילד למטפלים שונים אלא לעבוד במסגרת שמעניקה טיפול משפחתי – להורים וגם לילד.

אנחנו מזמינים אתכם ואת ילדיכם להגיע ולעבור אבחון רפואי מקיף במרפאת קשר ולזכות בטיפול אישי וממוקד שיעניק לכם את הכלים להתמודד עם הקשיים ביומיום.

לאבחון על פי ד"ר רפפורט לחץ כאן , לייעוץ תהליך אבחון מתבגרים חייגו: 8543*